Uncategorized

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Πόσο κοστίζουν τελικά τα scooter και τι όφελος έχεις;

Γλιτώνεις έναν μισθό το χρόνο σε βενζίνες.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη ενός ηλεκτρικού scooter είναι η αποδέσμευση από τη βενζίνη, η τιμή της οποίας συνεχώς ανεβαίνει κάνοντας πιο ακριβή την καθημερινή μετακίνηση. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος κάνει 10.000 χιλιόμετρα το χρόνο με ένα μικρού κυβισμού scooter που καταναλώνει 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Με τη μέση τιμή της βενζίνης στα 1.842 ευρώ το λίτρο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πληρώνεις 552 ευρώ το χρόνο σε βενζίνη.
Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα ηλεκτρικών scooter της αγοράς  χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου 60V με μέση χωρητικότητα 25Ah που δίνουν αυτονομία κοντά στα 50 χιλιόμετρα. Με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,377 ευρώ, η αξία του ρεύματος που πληρώνεις για να κάνεις 10.000 χιλιόμετρα σε ένα χρόνο είναι μόλις 110 ευρώ. Παράλληλα, τα περισσότερα ηλεκτρικά της αγοράς είναι εξοπλισμένα με αποσπώμενες μπαταρίες, τις οποίες μπορείς να τις πάρεις στο σπίτι ή στο γραφείο σου και να τις φορτίσεις εκεί.

Σε βάθος 5ετίας γλιτώνεις 1.000 ευρώ από τα service, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος της εργατοώρας.

Πολύ σημαντική διαφορά έχουμε και στο κόστος συντήρησης. Ένας βενζινοκινητήρας αποτελείται από εκατοντάδες εξαρτήματα και όλα αυτά μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση ή συντήρηση μετά από κάποια χιλιόμετρα. Επίσης χρειάζεται τακτικά αλλαγή λαδιών, που κοστίζουν περίπου 10 ευρώ το λίτρο, και άλλα 10 ευρώ το φίλτρο λαδιού. Για μια μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτα που αλλάζει λάδια κάθε 5.000 χιλιόμετρα, το κόστος της αλλαγής λαδιών σε βάθος 5ετίας είναι περίπου 500 ευρώ, μόνο για τα ανταλλακτικά, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος της εργατοώρας που χρεώνεται διαφορετικά σε κάθε εταιρεία. Μια ακόμα διαδικασία με υψηλό κόστος εργατικών είναι και η ρύθμιση των βαλβίδων, που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το κόστος αντικατάστασης του ιμάντα ή της αλυσίδας κίνησης που απουσιάζει από ηλεκτρικά δίκυκλα με ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον τροχό. Στα 5 χρόνια χρήσης θα χρειαστείς λογικά 2 φορές αλλαγή αλυσίδας και γραναζιών με συνολικό κόστος περίπου 300 ευρώ. Ακόμα ένα εξάρτημα που χρειάζεται τακτική αντικατάσταση είναι και τα μπουζί, το κόστος των οποίων δεν είναι αμελητέο, όταν μιλάμε για πολυκύλινδρους κινητήρες. Χρειάζονται αλλαγή κάθε 20.000 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι θα τα αλλάξεις δυο φορές στα 5 χρόνια. Με κόστος 15 ευρώ ανά μπουζί, για μια τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα θα χρειαστείς 120 ευρώ στην 5ετία.
Η πιο απλή κατασκευή των ηλεκτρικών και τα πολύ λιγότερα εξαρτήματα μειώνουν το κόστος συντήρησης σε μεγάλο ποσοστό καθώς αυτή περιορίζεται σε κάποια μικρής αξίας αναλώσιμα όπως ελαστικάτακάκιαυγρά φρένων και τον τυπικό έλεγχο μια φορά το χρόνο. Αν σε όλα αυτά υπολογίσεις ότι ένα ηλεκτρικό δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 135 ευρώ (και ακόμα περισσότερο σε μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού) ετησίως, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι η απόσβεση των επιπλέον χρημάτων που έδωσες κατά την αγορά γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Βγαίνεις άνετα και εθνική

Για κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα ηλεκτρικό, υπάρχουν αρκετές επιλογές μοντέλων διαφορετικών χαρακτηριστικών και τιμής, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε απαίτηση και απευθύνονται σε κάθε πορτοφόλι. Τα ηλεκτρικά μοντέλα με ισχύ έως 3000W, είναι ιδανικά για να κινηθείς άνετα στον αστικό ιστό. Η αυτονομία τους είναι κοντά στα 50 χιλιομέτρων και καλύπτει χωρίς δεύτερη σκέψη το δρομολόγιο σπίτι-δουλειά-σπίτι, καθώς και επιπλέον βόλτες μέσα στη μέρα.
Στα ηλεκτρικά μοντέλα με ισχύ άνω των 3000W, τα οποία τοποθετούνται στην ουσία απέναντι από την αντίστοιχη κατηγορία βενζινοκίνητων 125 κυβικών, η τελική ταχύτητα είναι μεγαλύτερη από 80χλμ/ώρα που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για κίνηση και στην εθνική. Η αυτονομία σε αυτή την περίπτωση ξεπερνά με ευκολία τα 100 χιλιόμετρα και υπερκαλύπτει όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή και περισσότερων ημερών.

Κέρδος παντού σε σχέση με τα βενζινοκίνητα!

Γλιτώνεις έναν μισθό το χρόνο σε βενζίνες.
Σε βάθος 5ετίας γλιτώνεις τουλάχιστον 1.000 ευρώ από τα service 
Τα οδηγείς και με δίπλωμα 50cc

Με τόσα οφέλη, θα παραμείνεις κολλημένος στη βενζίνη;